Kā atpazīt bojātu riteņa gultni?
Показать меню
Jaunumi

04 июл 17:32LV / Ziņas

Kā atpazīt bojātu riteņa gultni?

Ikviens labi zina, ka piedziņas riteņu rotācija tiek veikta, pārnesot griezes momentu no dzinēja caur pārnesumkārbu. Bet kas nodrošina, lai ritenis griestos ap savu asi vienmērīgi un stabili? Šis ir riteņa gultnis. Tieši šī detaļa ļauj ritenim griezties ar vēlamo ātrumu, vienmērīgi un bez paātrinājumiem vai palēninājumiem. 

 

Tādējādi, ja riteņa gultnis nolietojas, riteņa rotācija kļūst nevienmērīga, kas ir bīstami pats par sevi, bet ja gultnis nav laikus nomainīts, tas var beigties pat ar pēkšņu riteņu iesprūšanu. Tikai iedomājieties strauju riteņa apstāšanos lielā ātrumā! Tāpēc pie pirmajām gultņa nodiluma pazīmēm tas ir nekavējoties jāmaina. 

 

Bojāta riteņa gultņa simptomi

Pirmā zīme, kas norāda uz riteņa gultņa darbības traucējumiem, ir raksturīga skaņa – izteikta gurkstēšana, sitiens vai grabēšana riteņa zonā. To dzirdēsiet gan mašīnā, gan ārā, kad mašīna pabrauks garām. 

 

Vēl viena riteņa gultņa darbības traucējumu pazīme ir vibrācija, kas tiek pārnesta gan uz stūri, gan uz visu automašīnu. Šo simptomu nebūs iespējams nepamanīt. 

 

Ja automašīnu velk uz labo vai kreiso pusi, tas arī var būt riteņa gultņa problēmu rezultāts, jo ja viens ritenis iegūst ķīļveida formu, taisnvirziena kustība nav iespējama. Šādos gadījumos ir nepieciešams nekavējoties nomainīt gultni. 

 

Kā noteikt riteņa gultņa bojājumu 

Riteņu gultņu nodiluma simptomi ir diezgan daiļrunīgi un ļauj ar augstu precizitāti noteikt problēmas avotu. Ir tomēr iespēja pārbaudīt gultni, lai uz simts procentiem pārliecinātos par tā stāvokli. Lai to izdarītu, automašīna jāpaceļ ar domkratu, zem tās jānovieto balsti un pēc tam jākrata ritenis vertikālā plaknē. Ja jūtat brīvību, gultnis ir jāmaina. Varat arī pagriezt riteni un, ja gultnis nav kārtībā, jūs dzirdēsiet īpašus trokšņus vai jutīsiet nevienmērīgu griešanos. 

 

Vai var pašam nomainīt riteņa gultni? No pirmā acu skatiena riteņa gultņa nomaiņa nav sarežģīta procedūra. Bet tā tikai liekas. Pietiks pateikt, ka divi no četriem priekšlaicīgas riteņu gultņu nodiluma cēloņiem ir kļūdas uzstādīšanas laikā. Un tāpēc, ja neesat speciālists, nav ieteicams pašam mainīt riteņu gultņus. Mēs iesakām apmaksāt speciālista darbu, jo tikai pareizi uzstādītie riteņa gultni kalpos kā pienākas. 

http://newsblog.lvhttp://newsblog.lv
Pievienot komentāru