Jaunais ASV prezidents - totāli neprognozējams » Newsblog.lv - новостной блог. Новости экономики и бизнеса, статьи о мире и Америки, России и Европе. Информационный портал новостей о культуре.
Показать меню
Jaunumi

09 ноя 23:39LV / Ziņas

Jaunais ASV prezidents - totāli neprognozējams

Viņa gan izteicās, ka Trampa ievēlēšana šodien ir pārsteigums, ko gan mazināja Lielbritānijas vasaras balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb «Brexit», jo arī šoreiz visas aptaujas un socioloģiskie pētījumi rādīja, ka uzvaru gūs Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone, līdzīgi kā «Brexit» balsojumā, kur aptaujas rādīja, ka Lielbritānija drīzāk nobalsos pret izstāšanos no ES.

Viņa gan izteicās, ka Trampa ievēlēšana šodien ir pārsteigums, ko gan mazināja Lielbritānijas vasaras balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb «Brexit», jo arī šoreiz visas aptaujas un socioloģiskie pētījumi rādīja, ka uzvaru gūs Demokrātu partijas kandidāte Hilarija Klintone, līdzīgi kā «Brexit» balsojumā, kur aptaujas rādīja, ka Lielbritānija drīzāk nobalsos pret izstāšanos no ES .

Jautāta, kādi varētu būt Trampa soļi attiecībā uz iekšpolitikas un ārpolitikas jautājumiem, Kažoka komentēja, ka par nākamajiem soļiem patlaban vēl nevar pateikt pilnīgi neko, jo Trampa dzīves ceļš un pirmsvēlēšanu retorika rādīja, ka viņam nav konstantu nostāju attiecībā uz politiskajiem jautājumiem, - viņš esot «politiskais avantūrists un populists».

«Ar Trampu lielākā problēma ir tāda, ka viņš kā prezidents ir totāli neprognozējams, un, manuprāt, sekas mēs jau krietni pirms viņa inaugurācijas nākamā gada janvārī pamatīgi izjutīsim galvenokārt globālajā ekonomikā - globālā ekonomika patlaban ir tik ļoti savstarpēji integrēta, ka es neesmu pārliecināta, ka var droši pateikt, ka tā spēs šo stresa testu izturēt,» sacīja politoloģe.

Tāpat Kažoka teica, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam patlaban ir «iestājušies sarežģīti laiki», jo līdz šim viņš varēja rēķināties, ka tieši viņš pats ir nestabilākais elements globālajā politikā, bet turpmāk viņam nāksies rēķināties ar to, ka arī ASV prezidenta reakcijas viņš nevarēs prognozēt, - Putins nevar zināt, vai Trampa sākotnējā pozitīvā attieksme krasi nepagriezīsies pret viņu.

«Kopumā ne tikai demokrātiski režīmi šajā situācijā jūtas nedroši, bet arī diktatūrām nav īpaša pamata priecāties, jo arī tie nezina, kas konkrētam populistiskam prezidentam attiecībā uz tiem var būt padomā,» tā komentēja Kažoka, vēlreiz piebilstot, ka pagaidām nav zināms, kā Tramps rīkosies, bet tā nav laba ziņa ne tikai Eiropai, bet arī Putinam.

Jautāta, kāpēc, viņasprāt, tieši šajās vēlēšanās pārsvaru ASV guva Tramps, Kažoka pauda, ka vēlēšanas parādīja, ka pat gadījumā, kad teju visi mediji noskaņojās par labu Klintonei un Tramps kampaņas laikā runā visnepieņemamākās lietas, kandidātam ir iespējams uzvarēt pat tādā valstī ar tik dziļām demokrātiskām vērtībām kā ASV.

«Manuprāt, iemesls, kāpēc tas notiek attīstītajās demokrātijās tieši tagad, ir tāds, ka pastāv sociālie mediji un ir samazinājies mediju kvalitātes filtrs par informāciju, kas nonāk līdz vēlētajam, - katrs cilvēks tagad jūtas spējīgs pieņemt labu lēmumu, balstoties uz savu nojautu. Tad šis cilvēks kļūst nepasargāts, nonākot populista rokās, apsolot atrisināt «ienaidnieka» problēmu. Vienīgais veids, kā ar šo problēmu cīnīties, ir to pārslimot,» pauda Kažoka.

Jau ziņots, ASV otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Republikāņu partijas kandidāts Tramps, liecina amerikāņu telekanālu aplēses.

Paredzēts, ka jaunais Savienoto Valstu prezidents tiks inaugurēts janvārī, valsts galvas amatā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus kopš 2009.gada.

apollo.tvnet.lv
http://newsblog.lvhttp://newsblog.lv
Pievienot komentāru